Címlap

Hogyan segíthet egy jó történet a turisztikai desztinációk marketingjében?


 

Az, hogy a történet mesélésének fontos szerepe van a turirzmusban nem újdonság, gondoljunk csak vissza saját utazásainkra, az idegenvezetőre, aki elmesélt egy vicces történetet egy helyi nevezetességről, vagy az ismerősre, akinek lelkes elbeszélése folytán nekünk is kedvünk támadt felkeresni az elbeszélés tárgyát. A lényeges kérdés tehát így hangzik: Hogyan adjunk elő egy történetet úgy, hogy az a célközönségben valódi érdeklődést váltson ki egy desztináció, illetve az általa kínált lehetőségek iránt?


Minden desztinációnak vannak történetei, találjuk meg őket!


A történetmesélés természetes eleme a desztináció marketingnek. A lényeg nem a történetkreáláson van, hanem azon, hogy megtaláljuk a már létező történeteket, és adjuk őket elő úgy, hogy az érdekessé tegye a desztinációnkat. A legjobb módja a mesélésnek, ha valódi, vagy legalábbis annak látszó szereplőkkel meséltetjük el őket, és a történetben vannak olyan elemek, mint konfliktus, kihívás, a szereplőkfejlődése.

 

Osszuk meg a történeteket minél többféle média segítségével!


A kép és videó formátumú történetmegosztás sokszor hatékonyabb lehet mint egy síma írás, hiszen egy kép 1000 szóval is felérhet, tartja a mondás. A lényeg, hogy a fogyasztó beleképzelje magát abba a helyzetbe, hogy ő személyesen tapasztal meg egy eseményt. A legfontosabb, hogy életszerűek, a valósághoz hűek maradjunk. Ez az oldal, ami a vizuális történetmesélésről szól, többek között azt fejti ki, hogy ha a képek és a történet megfelelően vannak párosítva, akkor képesek egymást többlet értelemmel felruházni.


Koncentráljunk helyi kötődésű történetekre!


Mivel a személyes élményre vágyó turisták száma egyre növekszik, így elsősorban személyes, helyi kötődésű, azaz autentikus történetekre kell koncentrálnunk. A kérdés az, hogy a történet kinek a véleményét kell hogy képviselje ahhoz, hogy az a helyi közösség előnyére váljon, ugyanakkor pozitív visszhangot váltson ki a fogyasztóból? Ha csak egy nézőpontot képviselünk, az könnyen vezethet előítéletekhez. Erre jó példa a Nyugat Afrikában terjedő ebola hatása Afrika  turizmusára. A médiában napi rendszerességgel megjelenő tudósítások hatására ugyanis jelentősen visszaesett a fertőzött területektől több ezer kilóméterre eső kelet afrikai országokba látogatók száma. Ezen előítéletekkel szemben vette fel a harcot a Unite 4 West Africa elnevezésű kampány, mely személyes történetek segítségével próbálja segíteni az afrikai turizmust.


Tapasztalatainkat osszuk meg minél személyesebb módon!


Igyekezzünk úgy tálalni egy történetet, hogy az hasson a fogyasztó érzelmeire, lehetőleg sok képpel és videóval tarkítva, ügyeljünk azonban arra, hogy ne a márka, hanem a fogyasztó maga maradjon a középpontban. Jó példa erre a Worn Wear® Stories videója , melynek főszereplője a Patagonia márka, azonban ezt nem tudatosítják velünk. A videóban a hangsúly végig az extrém teljesítmények emberi oldaláról szól, és azt az öko üzenetet tartalmazza, hogy ne dobjuk ki a használt tárgyainkat, hanem javítsuk ki őket.


Hasonló témákról lehet olvasni a TIES (Nemzetközi Ökoturisztikai Közösség) oldalán. A TIES egy nemzetközi program, mely 1990 -ben azzal a céllal jött létre,  hogy globális kapcsolatrendszerével a turizmus szerepét oly módon változtassa meg, hogy az a biodiverzitást és a közösség fenntartható fejlődését szolgálja. Jelenleg több mint 120 országban van jelen.