Címlap

Bristol Európa Zöld Fővárosa 2015-ben


Az Európa Zöld Fővárosa program célja, hogy a polgárok, a civil szervezetek és a város vezetése együtt gondolkodjon a fenntartható fejlődésről. Olyan neves városok, mint Koppenhága vagy Stockholm után 2015-ben az angliai Bristol viseli ezt a rangos címet. A sokszínű Bristol Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városa. Tele van parkokkal, a több mint négyszázezer lakosú város rengeteg zöld területtel rendelkezik. A város hosszú utat tett meg azért, hogy kiérdemelje az Anglia legzöldebb települése címet. Tudatosan törekszenek arra, hogy csökkentsék a az energiafogyasztást, támogassák az újrahasznosítást. 2011 óta rendezik meg a Big Green Week nevű 9 napos fesztivált, ami a környezetvédelemről és a fenntartható fejlődésről szól, olyan programokkal, mint például a belvárosi piac, ahol a helyi képzőművészek újrahasznosított anyagokból készült portékáikat kínálják.

A projektben résztvevők azt vallják, hogy igazi változás csak akkor érhető el, ha az átlagember is magáénak érzi a környezetvédelem ügyét. Így arra törekszenek, hogy minél több embert vonjanak be a programjaikba. Ha egy helyi lakosnak vagy szervezetnek van egy jó ötlete, de nincsen meg hozzá az anyagi forrása, akkor támogatásokra is lehet pályázni a projekt keretén belül. Az önkéntesek bevonása nagyon fontos számukra. Szép példa erre az, amikor tavaly 47 önkéntes 3 nap alatt összesen 6 tonna olyan gyümölcsöt szüretelt le, ami kereslet hiányában tönkrement volna, majd juttatott el rászorulóknak. Nemcsak a rengeteg megmaradt élelmiszer felhasználása a cél, még talán ennél is fontosabb, hogy megváltoztassák a vásárlók fogyasztói szokásait, állítják a szervezők. Rengeteg gyümölcs megy pocsékba csak azért, mert hibás a formája, vagy a színe. Rengeteg fölösleges csomagolópapírt használunk, vagy éppen olyan terméket vásárolunk, amiket messziről kell szállítani, így rengeteg káros anyag kerül a levegőbe.


A projekt bővelkedik kreatív megoldásokban. Aki a Bristol melletti Leigh erdőbe téved, szokatlan látványban lesz része. Az erdő közepén egy egész flotta forgalomból kivont hajó nyújt szürreális látványt. A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a tengerek hőmérsékletének a növekedésére, a klíma változásra, és az egyes halfajták túlhalászására. A hely - különleges hangulata miatt - rengeteg turistát vonz.


Újszerű technológiai megoldások is születnek a városban. 2015-ben Bristol utcáin találkozhatunk majd az úgynevezett drivless car-ral. Ez annyit jelent, hogy az autó sofőr nélkül, radarok és GPS segítségével, önállóan képes közlekedni. Ennek a tenchnikának a segítségével a jövőben megszüntethetőek lesznek a sofőrök figyelmetlenségéből adódó balesetek. A lakossági áramfogyasztás 20 százalékkal esett vissza az elmúlt években, amit hagyományos beruházásokkal - úgymint új bojlerek és szigetelés -, valamit újszerű digitális mérőeszközök rendszerbe való beépítésével értek el. A szervezők a várost egyfajta kísérleti helyszínnek tekintik, a „Változás Laboratóriumának”. Céljuk, hogy 2020-ra 40 százalékkal csökkentsék a  város energia felhasználását.