Címlap

Kilátó vagy söréttorony?

 


 

Ahogy a Duna felől megközelítjük Tatát, két jellegzetes épület tűnik fel előttünk már messziről, a tatai nagytemplom és annak tornyai mögött kirajzolódó Fellner Jakab Kilátó. A város szívében, a Kálvária – dombon található kilátóról nem sokan tudják, hogy régebben milyen célt szolgált. A 40 méter magas épület korábban a Turul Sörétöntöde nevet viselte, s egyike az országban álló két söréttoronynak. Stieber Antal 1934-ben bérelte ki 30 évre a területet évi 10 pengőért, majd 1939-ben épült meg a söréttorony.

A sörétöntés nagyon jó üzletnek bizonyult a két világháború között, ugyanis az iparnak és a vadászoknak nagy mennyiségű sörétre volt szüksége, ám ezt csak külföldről lehetett beszerezni. Aki esetleg nem tudja: a sörét golyó alakú, 1,5-15,5 mm átmérőjű, ólomötvözetből vagy acélból készült lövedék. A sörétet hagyományosan söréttoronyban készítik úgy, hogy a középen üres, több emeletes torony felső szintjén lévő tégelyből a megolvasztott ólomötvözetet csepegtetik, a cseppek lehullva a felületi feszültségtől gömb alakot vesznek fel, majd kihűlve megszilárdulnak. Érdekes, hogy a sörét mérete a torony magasságától függ: minél magasabb a söréttorony, annál nagyobb golyó készíthető. A módszert a 60-as években leváltotta a Bliemeister technika, így ezután már nem építettek sehol a világban újabb tornyokat.

Ez magyarázza azt is, hogy a torony  a 60-as évektől mint kilátó üzemel. Ma is látogatható, egy kisebb összeg ellenében bárki felmehet a 175 lépcsőn és gyönyörködhet a kilátásban. Megéri, mert az egész környék szépen belátható, Dunaalmástól Tatabányáig, a Gerecsétől az Öreg – tavon át a környező szántóföldekig, s

őt egyesek állítják, hogy tiszta időben akár Pannonhalmáig is ellátni.

A közvetlen közelben, a Kálvária-dombon található kis kápolna, a geológiai múzeum, vagy a Víztorony is megér egy látogatást, ezekről legközelebb fogok írni.

a cikket készítette: Kovács Dávid