Címlap

Latitude Festival

A Latitude Festivalt évente rendezik július közepén Suffolkban, Angliában. Először 2006-ban került megrendezésre. A fesztivál olyan elemeket is tartalmaz a zenén kívül, mint a színház, művészet, kabaré, költészet, politika, tánc és irodalom. A Fesztivál honlapját ITT találod.


A Latitude Festival célja, hogy csökkentse a környezetre gyakorolt hatást. 2007 óta számos olyan kezdeményezést tett, mely eredményeképp 2012- ben elnyerte a 3 csillagos Ipari Zöld minősítést, mely a környezet fenntarthatóságának egyik vezető védjegye.

Közlekedés

A fesztivál buzdít a környezettudatos közlekedési módok használatára, mint a kerékpár, ami nyilvánvalóan a legkevesebb CO2-t bocsátja ki, ezért kerékpártárolókat biztosítanak a fesztivál helyszínén. A vonat 3 és félszer kevesebb CO2- eredményez, mint az autó, így ennek használatára is serkentik a látogatókat. A motoros közlekedési eszközök közül a buszokat javasolják, hiszen ez a legzöldebb motoros jármű, hiszen becslések szerint 25 autót helyettesít, és nagy előnye, hogy van sofőr.  Arra kérik a fesztiválozókat, hogy ha nem muszáj autóval érkezni,fontolják meg annak használatát.

Ha mégis autóval érkeznek, javasolják a BlaBlaCar-t (hasonló,mint nálunk a telekocsi szolgáltatások), hiszen ha 4-en vagy többet érkeznek egy autóval, nem csak az útiköltségen spórolnak, hanem a CO” kibocsátáson is. Ennek használatát azzal is ösztönzik, hogy a fesztivál bejáratánál elsőbbségi parkolóhelyet biztosítanak az így érkezőknek.

Hulladékgazdálkodási stratégia

Gondolkozott már azon, hogy mi történik a hulladékkal a fesztivál végén? Fontosnak tartják, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a szemétlerakó helyekre, de annál több kerüljön komposztálásra és újrahasznosításra. 

A fesztiválon az élelmiszerek,  tányérok, a csészék, poharak, evőeszközök, szalvéták és még a  pizzásdobozok is mind biológiailag lebomló anyagból készültek, így mind komposztálható, de kérik a látogatókat, hogy figyeljenek a kidobásnál, hogy műanyagot ne dobjanak a komposztba, mert akkor az egészet ki lehet dobni, és szemét lesz belőle.
Kérik, hogy a műanyag flakonokat, fémdobozokat, újságpapírt, magazinokat és a kartont gyűjtsék szelektíven.

A táborozóknak külön táskákat adnak az egyes hulladékfajták gyűjtésére. Egyet a műanyagoknak, egyet a biológiailag lebomló anyagoknak és egyet az általános hulladéknak. Ha megteltek ezek a gyűjtők, vissza kell vinni a Recycling Point-okra. Aki visszavisz egy zsák újrahasznosítható szemetet, páros jegyet nyerhet a következő fesztiválra. A feltételek a következők:

 1. A táska teljesen legyen tele, és ne legyen benne élelmiszer- vagy nem újrahasznosítható hulladék.
 2. A nyeremény egy páros belépő a 2015-ös fesztiválra, és a jegy nem cserélhető vagy átváltható.
 3. A nyertest a fesztivál után egy hónapon belül kisorsolják.
 4. A Fesztivál Köztársaság fenntartja a jogot, hogy bármikor megváltoztathatja a feltételeket és az ajánlatot.

A visszaváltható sörös korsóval nagy sikereket értek el a hulladék mennyiségének csökkentésében. 2 font depositot kell fizetni a korsóért, amit visszakap, ha visszaviszi a korsót. A korsókat elmossák és újra használhatók.
A vizes palackokkal is hasonló az eljárás. A fesztivál területén vásárolt palackozott vízért 20 penny betétet kell fizetni, ami szintén visszajár, amennyiben visszaviszik a pulthoz az üres üveget. Csak a fesztivál területén árusított palackokra vonatkozik, a többit a szelektív hulladékgyűjtőbe kell dobni.
A szervezők kérik a táborozókat, hogy a felszerelésüket a fesztivál után vigyék magukkal haza, így pénzt is spórolnak és a környezetre gyakorolt hatást is csökkentik. Ha tényleg nem tudják megoldani a camping felszerelés elszállítását, lehetőség van egy Sátor adomány pontra vinni, ami az Újrahasznosító pont mellett található, és eladományozzák a felszerelést jótékonysági és közösségi szervezeteknek.

Praktikus tippek zöld táborozóknak

 • Minimalizáld a csomagolt termékek vásárlását
 • Kerüld az újracsomagolt és adagolt termékek vásárlását
 • Vásárolj tartós termékeket, visszaváltható palackokat és tartályokat, amiket aztán újratölthetnek
 • Keresd az újrahasznosított termékeket és az olyan termékeket, melyek csomagolása újrahasznosított anyagból készült
 • Ne csomagolt zöldséget és gyümölcsöt vásárolj
 • Vegyél fair-trade és szerves ételeket, italokat és termékeket a standoknál, ha lehetséges
 • Használj lezárható edényeket az ételek frissen tartása érdekében (ez csökkenti az alufólia és a műanyag fólia kidobott mennyiségét)
 • Használj újratölthető elemeket
 • Ahol lehet, újrahasznosíts, amit már nem lehet használni
 • Ne dobd el a szemetet! Használd a szemetest és az újrahasznosító egységeket!
 • A szemétszedők kedvesek! Segíts nekik!
 • Ne hagyj hátra a szemetet vagy az kemping felszerelést
 • Mondj nemet a műanyag zacskókra, ha az árus azt kínálja. Vidd magaddal a saját újrahasználható zsákodat vagy a műanyag zacskót használd szemeteszsákként
 • Kérlek, ne dobd el a csikket, valaki felveheti a tűzről nem is beszélve, amit okozhat! Gyűjtsd egy üres filmtartályba!
 • Gyűjtsd a szemetet szelektíven és vidd a megfelelő tárolóba!
 • Használj tömegközlekedést!
 • Ha muszáj autót használni, kérlek vizsgáld meg, hogy a gumik rendesen fel vannak-e fújva, mert egy jól felfújt gumival az autó hatékonyabban működik és kevesebb CO2- bocsát ki. Ha sorba kell állnod ki- vagy belépésnél, kérlek kapcsold ki a motort, ne működtesd alapjáraton se!
 • Használj foszfátmentes sampont és szappant, és törekedj a rövid zuhanyzásra!
 • Zárd el a csapot, ha végeztél a fürdéssel
 • Élj a „Ne hagyj nyomot” filozófia szerint- csinálj képeket,és csak lábnyomot hagyj

Mentési (megmentett holmi) művelet

Habár a fesztivál próbálja ösztönözni a táborozókat, hogy ne hagyják ott a felszerelésüket, minden évben maradnak hátra dolgok. A szervezeteknek kínálnak egy lehetőséget, hogy a fesztivál utáni hétfőn és kedden menjenek a területre, és amit találnak, megtarthatják, ehhez mindössze csak regisztrálniuk kell.

Energia

A rendezvény üzemeltetése nagy hatással van a környezetre, a nem-megújuló erőforrás-használatot, a CO2 és más üvegházhatást okozó gázok miatt. Dolgoznak a megoldáson, mint a nap- és szélenergia használata. 2013-ban 16.609 liter biodízelt használtak, és 2014-re a cél 18.285 liter volt a cél, ezekkel működtetni a generátorokat, ami nagyban csökkenti a CO2- kibocsátást.
Zöld Köztársaság
A Fesztivál Köztársaság célja, hogy amennyire lehetséges csökkentség az üzlet és a fesztivál környezetre gyakorolt hatását. Törekszenek az innovatív megoldásokra az alapvető területeken, mint az energia, közlekedés és szemét. Egyre mélyebbre ásnak, hogy megkeressék a megoldást, amivel csökkentik a környezetre gyakorolt hatást, és ebbe próbálják belevonni a közönséget is, hogy változások történjenek. A Fesztivál Köztársaság reméli, hogy ezek a fenntartható gyakorlatok hatással lesznek az iparágra, a beszállítókra és a vállalkozókra is. Miután a közönség részt vesz ezekben a zöld kezdeményezésekben, talán a mindennapi életükben is alkalmazzák azokat. Tény, hogy a közönségünk nagy része már az otthonában is a fenntarthatóságra törekszik, és elvárják, hogy a rendezvény, amin részt vesz szintén környezettudatos legyen.

Az irodában

100 %-ban zöld energiát választanak az irodákban. Az energiaszolgáltatójuk szél, nap, biomassza stb-ből nyert energiát tesz a hálózatra, amit ők megvesznek tőlük.  Ez nem a green levy rendszer, ahol a plussz díj a közösség alapú zöld projektek és fejlesztések kifizetésére van felhasználva.
Az írószer beszerzésnél is a „zöld választás” az első alternatíva amit megfontolnak. 100%-ban újrahasznosított fénymásolópapírt használnak, csakis olyat, amit előtte otthonokban és irodákban használtak előtte.

Az irodában is újrahasznosítanak: újrahasznosítják a papírt, a karton, a dobozt, az üvegeket és a különböző műanyagokat. És van egy kazetta- újrahasznosító szolgáltatásuk is.
Az általuk igénybe vett takarító vállalat is zöld, nem használnak káros vegyi anyagokat, így védve a munkahelyet, a dolgozókat és a környezetet.
Nemrég a Fesztivál köztársaság irodát váltott, ami egy jó alkalmat adott a fájlok és archívok összesítésére. Az így megmaradt több száz emelőkaros mappát egy hulladékprojekt keretében szétosztották közösségi csoportok, többek között óvodák és gyermekgondozási csoportok között. Az elektromos eszközöktől is biztonságosan szabadultak meg, a régi monitorokat és a számítástechnikai eszközöket is egy újrahasznosító rendszerbe juttatták.

Hulladék és újrahasznosítás

A fesztivál és a rendezvény helyszínein különböző újrahasznosító és hulladékkezelő létesítményeket tartanak fent. Saját hulladékkezelő vállalkozással dolgoznak együtt, hogy kidolgozzák a legjobbnak tűnő megoldásokat az összes rendezvényük számára. Ez magában foglalhatja az aktív újrahasznosítást a fesztiválozók körében (pl. Latitude Festiva) , ösztönzésen alapuló újrahasznosítási projekteket (egy korsó sört egy zsák szemétért vagy a visszaváltható pohár depositja a Reading & Leeds fesztiválokon.)
Terveik közt szerepel a hulladékgazdálkodás folyamatos javítása, továbbá a célok közt szerepel az újrahasznosítás arányának növelése és a hulladéklerakókon a hulladék minimalizálása. Új lehetőségek bontakoznak ki a hulladékmenedzsment iparban, úgymint új energia a megnyíló hulladéklerakók által, amikben a jövőben szeretnének résztvenni.

BLABLACAR

Partnerük a BLABLACAR a legnagyobb európai utazásmegosztással foglalkozó cég (mint nálunk az AutoHop). Egyéb előnyei mellet, ha legalább 4 ember utazik egy kocsiban, akkor kevesebb a károsanyagkibocsájtás per főre kivetítve, mitha vonattal mennének.